ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΤΑ ΤΟ 1821


 ΦΙΛΟΙ  ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ  ΜΝΗΜΗΣ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ  ΜΕ  ΘΕΜΑ  ΤΗ  ΛΕΣΒΟ  ΚΑΤΑ  ΤΟ  1821.

Σημαντικές προσπάθειες  έχουν καταβληθεί στο παρελθόν σχετικά με τη  μελέτη της συμμετοχής  Λέσβιων  τόσο στην  προετοιμασία όσο  και στα γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Αυτά είναι  καταγεγραμμένα σε βιβλία, σε περιοδικές εκδόσεις Λεσβιακών Συλλόγων ή ιδιωτών, καθώς  και στον Τύπο. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτά δεν είναι  γνωστά  στις νεότερες γενιές ή πολλά έχουν λησμονηθεί, ούτε δε είναι εύκολο σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στα προαναφερόμενα έντυπα.

Για  τους  παραπάνω  λόγους θεωρούμε  αναγκαίο τη φετινή χρονιά, να  συγκεντρωθούν σε  ένα  τόμο  όλες αυτές οι γραπτές πηγές, σε  έντυπη  και  ηλεκτρονική  μορφή, και  να τεθούν στη διάθεση εκπαιδευτικών, σπουδαστών, μαθητών και κάθε ενδιαφερόμενου μελετητή ή αναγνώστη. 

Η  εργασία  αυτή θα δώσει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο στα 200 χρόνια από το 1821, αφού θα συμβάλει στην γνώση και στην τεκμηρίωση  ιστορικών γεγονότων, στα οποία συμμετείχαν συμπατριώτες μας ή  διαδραματίστηκαν στην περιοχή μας. Ακόμα θα βοηθήσει στην κατανόηση των συνθηκών και των παραγόντων που δεν ευνόησαν την προσχώρηση του Νησιού μας στις επαναστατημένες περιοχές.

Νομίζουμε ότι  θα πρέπει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, να αναθέσει την εργασία αυτή σε  ομάδα ιστορικών, ώστε να παρουσιασθεί και να δημοσιευθεί  μέχρι το Φθινόπωρο. 

Μυτιλήνη  22  Μαρτίου 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου