Επιστολή Γιάννη Μπουρνού στην Επίτροπο Γιόχανσον

 


Επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Ίλβα Γιόχανσον, απέστειλε σήμερα ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Η επιστολή εστάλη με αφορμή την αυριανή επίσκεψη της κ. Γιόχανσον στη Λέσβο και τη Σάμο και έχει ως θέμα το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε., καθώς και τα σχέδια για την κατασκευή νέων δομών-φυλακών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην επιστολή, ο Γιάννης Μπουρνούς στηλιτεύει τη μέχρι σήμερα στάση της Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας για το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, που αντί να επιλύει προβλήματα, διαιωνίζει το ρόλο των νησιών ως φυλακές της Ευρώπης και δεν εισάγει μια πραγματικά κοινή πολιτική ασύλου, υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων και αναλογικής κατανομής αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Μια τέτοια πολιτική θα απέτρεπε τη συμφόρηση στα νησιά και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών. 

Αντιθέτως, το Σύμφωνο προβλέπει "εθελοντική αλληλεγγύη", δικαιώνοντας έτσι την δημαγωγική και ξενοφοβική στάση των κ.κ. Κουρτζ, Όρμπαν και άλλων συντηρητικών κυβερνήσεων, που δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τα αντιδραστικά εκλογικά τους ακροατήρια.

Ο Γιάννης Μπουρνούς στηλιτεύει επίσης τη στάση των "προθύμων" της κυβέρνησης της ΝΔ και διάφορων φιλοκυβερνητικών τοπικών αρχών, που δεν αντί να συνεχίζουν την αποσυμφόρηση, αποδέχονται για τα νησιά το ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, προκειμένου να συνεχίζουν να διαμοιράζουν στους δικούς τους ανθρώπους τις παχυλές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. 

Κλείνοντας, ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί την κ. Γιόχανσον, ως πολιτικό προερχόμενη από τη σκανδιναβική σοσιαλδημοκρατική παράδοση, να συνεισφέρει ώστε να αλλάξει η ζοφερή πραγματικότητα των νησιωτών κι όχι να διαιωνιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου