Πελώνη: Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια, Λύκεια και λιανεμπόριο - Τι θα γίνει με την εστίαση


Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την άρση του lockdown έδωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

"Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Είναι οι τελευταίες δύσκολες ημέρες και πρέπει να καταβάλουμε όλοι μια μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρουμε" είπε η κα Πελώνη και πρόσθεσε: "προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει κανονικά πριν από το τέλος Μαρτίου εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και υπάρξει και η σχετική εισήγηση των ειδικών". Όπως πρόσθεσε η ίδια, "σχεδιασμός είναι να ανοίξουν και τα σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, πριν από το τέλος του μήνα".

Όπως είπε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, "ελπίζουμε ότι τον Απρίλιο θα μιλάμε πια για μια άλλη φάση ώστε να προχωρήσει και το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και αργότερα, τον Μάιο που θα έχουν εμβολιασθεί οι άνω των 60 ετών να ανοίξουμε και τον τουρισμό".

Σε ερώτηση γιατί ο σχεδιασμός περιλαμβάνει άνοιγμα πρώτα των Γυμνασίων και των Λυκείων, η κα Πελώνη απάντησε ότι "εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν προτεραιότητα καθώς είναι εκείνα που έχουν μείνει περισσότερο διάστημα κλειστά και δεδομένου ότι υπάρχουν και οι εξετάσεις στη μέση, πρέπει να ανοίξουν πρώτα".

Για το άνοιγμα της αγοράς μίλησε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8. "Είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση και δεν εξαρτάται μόνο από το επιδημιολογικό φορτίο, εξαρτάται από την πίεση στο ΕΣΥ, από τον εμβολιασμό. Ευτυχώς στο κομμάτι του εμβολιασμού η χώρα πηγαίνει άριστα. Υπάρχει μια πρόβλεψη για τον Απρίλιο για πολλαπλασιασμό των δόσεων και των προμηθειών. Είμαστε αρκετά μακριά αν είναι κατάλληλος ο χρόνος για το άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς. Αυτά κρίνονται σε επίκαιρη συγκυρία. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι το λιανεμπόριο και τα σχολεία - πρώτα Γυμνάσια και Λύκεια και στη συνέχεια τα δημοτικά - να ανοίξουν με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας έως το τέλος του μήνα αυτού. Αν θα είναι 16 ή 22 Μαρτίου θα το δούμε εν καιρώ, με την εισήγηση των επιδημιολόγων μας, είναι όμως καθαρή δική μας πρόθεση να ανοίξουμε. Επιπλέον, εντός του Απριλίου αν τα πράγματα πάνε με την καλή φυσιολογική φορά, σταδιακώς θα σκεφτόμαστε και τα υπόλοιπα κεφάλαια της αγοράς, τα οποία παραμένουν κλειστά όπως είναι η εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Επαναλαμβάνω, δική μας πρόθεση είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, να ανοίξουμε τα σχολεία, Απρίλιο να πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων. Έχουμε την πεποίθηση ότι τον Μάιο θα είμαστε σε πολύ βελτιωμένη κατάσταση" περιέγραψε.

"Έχει υπερενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσλήψεις υγειονομικών, από 550 ΜΕΘ φτάνουμε τις 1.400, είμαστε κοντά σε έναν τριπλασιασμό. Δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση που να χρειάστηκε κάποιος ΜΕΘ και να μην βρέθηκε. Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχει μια λογική ότι θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Η αξιωματική αντιπολίτευση το μόνο που κάνει είναι να επενδύει στην πραγματικότητα πάνω στην κατάργηση των μέτρων" σχολίασε.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου