Απουσία πολιτικής βούλησης για την ενίσχυση των αγροτών


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Λιβανό, κατέθεσαν 41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ν.Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, για την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης για την ουσιαστική ενίσχυση των αγροτών.
Με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας να πλήττουν ολοένα και περισσότερο την αγροτική οικονομία, αλλά και την απουσία πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση για ουσιαστική ενίσχυση του ιδιαίτερα σημαντικού κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής, η οικονομική θέση του αγροτικού κόσμου έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Εκτός όμως από τη πανδημία και τις οικονομικές συνέπειές της, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής από την δακοπροσβολή. Καταστροφή τόσο ποσοτικής, όσο και ποιοτική στην παραγωγή του ελαιολάδου εσοδείας 2019/20 που επέφερε κάθετη πτώση στην τιμή του προϊόντος και για την οποία η Κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία αποζημίωση.

Ταυτόχρονα, η καταβολή έστω και της συμβολικής αποζημίωσης των 30 € ανά στρέμμα, δεν συμπεριέλαβε το σύνολο των 670.000 ελαιοκαλλιεργητών της χώρας, παρά μόνο τους 115.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μια επιλογή παράλογη, αφού θα έπρεπε να έχει αποζημιωθεί η καταστροφή του προϊόντος και όχι επιλεκτικά μια μικρή κατηγορία αγροτών.

Στα παραπάνω, προστίθεται και η άρνηση της Κυβέρνησης για την αύξηση των πόρων χρηματοδότησης των επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης. Κάτι που στερεί τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία αγροτών να επενδύσουν στην αγροτική τους εκμετάλλευση προκειμένου να βελτιώσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες, να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Με πρόσθετο δεδομένο, τέλος, ότι η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας, η κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης και το κλείσιμο της εστίασης έχει ως συνέπεια την κάθετη πτώση των πωλήσεων των αγροτικών προϊόντων, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να επεκτείνει την αποζημίωση των 30 € ανά στρέμμα, έτσι ώστε να καλύψει το σύνολο της παραγωγής με επίκεντρο το ίδιο το προϊόν, αντί τον παραγωγό, αλλά και να αυξήσει τον προϋπολογισμό χρηματοδότησης των επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης, βοηθώντας τους αγρότες να επενδύσουν στην αγροτική τους εκμετάλλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου