Μαγιορκίνης: Τι πρέπει να κάνουμε αν το self test βγει θετικό - Οδηγίες για την αυτοαπομόνωση

 


"Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση" ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

"Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που παρουσίασε περαιτέρω σημαντική αύξηση. Συγχρόνως η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνεται, με τις εισαγωγές και τα εξιτήρια των ασθενών να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας" τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

"Ωστόσο ο ρυθμός επιβάρυνσης των ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας επιβραδύνθηκε, δείχνοντας επιβάρυνση σε ποσοστό 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα των 500 ανά ημέρα, συγχρόνως παρατηρήθηκε μικρή αύξηση του αριθμού των θανάτων, πλησιάζοντας του 70 ανά ημέρα" πρόσθεσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως στην Αττική η επιδημία έδειξε μικρή επιβάρυνση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σε ποσοστό 4%, τονίζοντας πως στη Θεσσαλονίκη η επιβάρυνση ήταν αρκετά μεγαλύτερη, φτάνοντας το 25%. "Η αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι αισθητά μεγαλύτερη" συμπλήρωσε.

Self Test: Αυτή είναι η διαδικασία αυτοαπομόνωσης

"Το σημείο κλειδί για τα self test είναι η διαδικασία της λήψης του δείγματος από καθένα χωριστά. Η διαδικασία αυτή της δειγματοληψίας στο σπίτι εφαρμόζεται σε αρκετά κράτη" ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Και συνέχισε: "Θα ήθελα να αναφερθώ στη διαδικασία της αυτοαπομόνωσης, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο αφού βγει ένα self test θετικό"

Αν δε μένουμε μόνοι μας στο σπίτι:

- Οι θετικοί διαλέγουν ένα δωμάτιο για να απομονωθούν

- Απομονώνουμε ή απορρίπτουμε τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν μερικώς από τα θετικά άτομα τις τελευταίες δύο ημέρες

- Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της κουζίνας από τους θετικούς

- Τα τρόφιμα να πηγαίνουν οι αρνητικοί στην πόρτα του δωματίου των θετικών

- Οι θετικοί θα πρέπει να αποφεύγουν να κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους

- Πολύ σημαντική είναι η χρήση μάσκας (κατά προτίμησης υψηλής προστασίας) στους κοινόχρηστους χώρους

- Αν υπάρχει ένα μόνο μπάνιο μέσα στο σπίτι, οι θετικοί πρέπει να μεταφέρουν τα αντικείμενά που χρησιμοποιούν, όπως πετσέτες, οδοντόβουρτσες, στον προσωπικό τους χώρο.

- Οι θετικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κοινόχρηστα αντικείμενα μέσα στο μπάνιο, όπως πετσέτες ή οδοντόπαστες.

- Χρήσιμο θα ήταν όλοι όσοι μένουν μέσα στο σπίτι να φέρνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στο μπάνιο

- Φροντίζουμε να υπάρχει καλό αερισμός στο σπίτι

- Μετά το τέλος της απομόνωσης, θα πρέπει να πλύνουμε σχολαστικά και να απολυμάνουμε το δωμάτιο της απομόνωσης.

enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου