Πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση και συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς – Ομιλία Σοφίας Καζαμία από την Πρωτοβουλία αναπληρωτών


 Πρωτοβουλία αναπληρωτών – ελαστικά εργαζομένων και ανέργων εκπαιδευτικών Λέσβου

   Εργαζόμενες/εργαζόμενοι, νέες και νεοι, άνεργοι, συνταξιουχοι,

σήμερα τιμάμε τη φετινή εργατική πρωτομαγιά για τους μεγάλους εργατικούς  αγωνες που δοθηκαν στο παρελθον παίρνοντας θάρρος για τους αγωνες του παρόντος και του μέλλοντος. 

       Σήμερα η  μεγιστοποίηση των κερδών  των λίγων συνεχίζει να συνθλιβει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολλών,  με μεγαλύτερη ένταση, θυμίζοντας μας τις εποχές που πολλοι εργατες και εργατριες πάλαιψαν για 8 ωρες δουλειά, 8 ωρες υπνο, 8 ωρες  ελεύθερο χρόνο, για να νιωσουν κι αυτοί, τη φωτια του ήλιου και την ευωδιά των λουλουδιων, που η εντατικοποίηση της εργασίας τους τα στερούσε.

      Η εργασία, που δημιούργησε τον άνθρωπο και τον διαχώρισε από το υπόλοιπο ζωικο βασίλειο εξανθρωπίζοντας τον στο διαβα των αιώνων,  με την υπερεργασία και την ανεργία στις σημερινές συνθήκες ερχεται να απανθρωπίσει και να διαλύσει το ανθρώπινο  μας στοιχείο. Δεν πρέπει να τους κανουμε το χατίρι, δεν πρέπει να χαμηλώσουμε το μποι μας, αν θελουμε να παραμείνουμε άνθρωποι.  

       Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, αυτό που ΕΕ-κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το περιγράφουν τα τελευταία χρόνια ως «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, φτάνει στο κόκκινο την εκμετάλλευση. Επεκτείνεται το καθημερινο ωράριο,  εντατικοποίειται η εργασία,  διευθετείται ο εργάσιμος χρόνος με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής μας, σε βάρος της ασφάλισης μας, σε βάρος της μητρότητας, σε βάρος της υγείας μας. Χτυπιούνται τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.  Παράλληλα, φαίνεται να μονιμοποιείται η «τηλεργασία» ως ένας νέος τρόπος οργάνωσης της εργασίας που μετατρέπει το σπίτι σε χώρο δουλειάς τσακίζοντας την επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή μας ζωή. Δυναμώνει η απλήρωτη εργασία  ενώ ολοένα και περισσότερο διαλύεται η κοινωνική ζωή, η φυσική αντοχή, ο απαραίτητος ημερήσιος χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ξεκουράζεται, να βρίσκεται με την οικογένεια του, να έχει ελεύθερο χρόνο.

      Πέρασε κάτι παραπάνω από ένας χρόνος πανδημίας ώστε εκεί στο Υπουργείο Παιδείας να αντιληφθούν ότι στο σχολείο «κολλάει» ο ιός και ότι τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού είναι όπλο στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου επιδημιολογικής επιτήρησης, κάτι που έως τώρα, με βαθιά αντιεπιστημονική αντίληψη, το αρνούνταν. Ποτέ δεν είναι αργά, θα μπορούσε να πει κανείς. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο, ώστε τα τεστ να αξιοποιηθούν με αποτελεσματικό τρόπο. 

Οι αναπληρωτές που δουλεύουμε μέχρι τώρα στα σχολεία για τη φετινή χρονιά ξεπερνούμε ήδη τις 52.000, ως αποτέλεσμα της χρόνιας αδιοριστίας  αποδεικνύοντας πόσο  επιτακτική είναι η ανάγκη μόνιμων διορισμών εδώ και τώρα!

Με τις 8.000 συνταξιοδοτήσεις του καλοκαιριού, τον Σεπτέμβρη τα κενά θα ξεπερνούν τις 60.000. Κενά που μάλιστα υπολογίζονται με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία: με 25αρια τμήματα, με παιδιά που έμειναν χωρίς Παράλληλη Στήριξη, με χιλιάδες προσφυγόπουλα εκτός εκπαίδευσης, με χιλιάδες χαμένες ώρες ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, χωρίς υπεύθυνο δάσκαλο στο ολοήμερο, μετά από συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, κόψιμο του 3ωρου των εργαστηρίων, αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα κ.α. Όλα αυτά, που είναι «έργα» της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δείχνουν ότι ακόμα και με 60.000 προσλήψεις, τα σχολεία θα λειτουργούν στοιχειωδώς, απέχοντας χιλιόμετρα από την ικανοποίηση των σύγχρονων  αναγκών των παιδιών, ιδίως αν αναλογιστούμε και τις επιπτώσεις όλης αυτής της δύσκολης περιόδου και της μακροχρόνιας αποχής τους από το σχολείο.

Οι  5.250 εξαγγελόμενοι διορισμοί στη γενική αγωγή είναι λοιπόν σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών, όπως και οι 4500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή, που έγιναν υπό το βάρος των τεράστιων ελλείψεων αλλά και μετά από μεγάλο διάστημα συνεχών αγώνων.    

ΜΟΝΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

Η μεγάλη αύξηση των αναπληρωτών τα τελευταία χρόνια, που πλέον ξεπερνούμε το 30% του συνόλου των εκπαιδευτικών, δεν αποτελεί «λανθασμένη επιλογή» ή ανικανότητα της Κυβέρνησης, αλλά πολιτική επιλογή όλων των Κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ- του οποίου η οδηγία είναι οι ευέλικτοι εκπαιδευτικοί να φτάσουμε το 40%!

Παρά τα «μεγάλα λόγια» και τις ψεύτικες υποσχέσεις,  τα γεγονότα το αποδεικνύουν: Καμία κυβέρνηση εδώ και χρόνια δεν προχώρησε σε μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Η προηγούμενη κυβέρνηση, με τον νόμο Γαβρόγλου- που διατηρεί η Ν.Δ.- απαξίωσε τα χρόνια δουλειάς των αναπληρωτών και το πτυχίο μας, σπρώχνοντας μας σε ένα κυνήγι ακριβοπληρωμένων «προσόντων» και εντείνοντας την ανασφάλεια και το άγχος για το αν, πού και πότε θα δουλέψουμε. ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την πρόταση 150 Ομοσπονδιών και σωματείων του Δημοσίου για άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης σε σχέση με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Η ΝΔ εισήγαγε φέτος και μια νέα μορφή ευέλικτης απασχόλησης με τις τρίμηνες συμβάσεις και τις προσλήψεις ωρομισθίων από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. 

Η αγανάκτησή μας για όλη αυτή την κατάσταση, αλλά και η αγωνία μας για τη μόρφωση και το μέλλον των μαθητών μας, πρέπει να εκφραστεί με το δυνάμωμα του αγώνα μας! Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μετά από όλο αυτό το διάστημα με κλειστά σχολεία, η χρονιά να ξεκινήσει με κενά σε εκπαιδευτικούς, με 25άρια τμήματα, χωρίς όλο το απαραίτητο προσωπικό που θα στηρίξει τα παιδιά, μετά από τόσα μαθησιακά κενά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Οι μόνιμοι διορισμοί πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, με βάση τις τεράστιες ανάγκες της εκπαίδευσης, που οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο με την πανδημία και τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση. Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να παλέψουμε πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά για μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Η δύναμή μας βρίσκεται στους αγώνες μας και στην ενότητα του κλάδου. Η πολυδιάσπαση και οι «αντιπαραθέσεις» μας οδηγουν στο να «τρωγόμαστε» μεταξύ μας και να μην βάζουμε στο στόχαστρο τη συγκεκριμένη πολιτική, που είναι η ρίζα των προβλημάτων.  

Η μόνη λύση είναι η κοινή δράση με όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους και η συστράτευση με το ταξικο εργατικό κίνημα, ενάντια σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική, για να διεκδικήσουμε αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα τον 21ο αιώνα: την ουσιαστική μόρφωση των μαθητών, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Οι αγώνες που δόθηκαν και οι κατακτήσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν μια ένδειξη του τι μπορούμε να καταφέρουμε συσπειρωμένοι στα σωματεία μας. Οι αναπληρωτές αποτελούμε πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κλάδου, που συμβάλλει σημαντικά στη λειτουργία των σχολείων και στην εκπαίδευση των παιδιών, και γι’ αυτό έχουμε τη δύναμη- και το οφείλουμε σ’ εμάς και στους μαθητές μας- να συμβάλλουμε στην οργάνωση του αγώνα, στη δραστηριοποίηση των συναδέλφων, στο να μπουν στη μάχη όλοι οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ, με επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες του σύγχρονου σχολείου! 

Διεκδικούμε:

Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών. Μεριμνα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, για όσο διάστημα παραμένουν σε ελληνικό έδαφος.

Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών άμεσα, πριν την έναρξη της επόμενη σχολικής χρονιάς. 

Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου και οποιασδήποτε διάταξης ακυρώνει το πτυχίο και την προϋπηρεσία. 

Κατάργηση του θεσμού των τριμήνων, των Αναπληρωτων Μειωμενου Ωραρίου και των πολλαπλών κατηγοριών αναπληρωτών. Προσλήψεις όλων των αναπληρωτών σε μια φάση, με 12μηνη σύμβαση για όλους. Εξίσωση δικαιωμάτων με τους μόνιμους. Κατάργηση των διατάξεων που δίνουν στους Διευθυντές Εκπαίδευσης τη δικαιοδοσία κατάρτισης πινάκων αναπληρωτών, καθώς και πρόσληψης-απόλυσης αναπληρωτών ανά Διεύθυνση.

Οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες, σύσταση νέων οργανικών για όσα αντικείμενα- ειδικότητες δεν έχει γίνει έως τώρα.  Ο κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενό του. 

Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Κατάργηση του νόμου 4692/20 (Κεραμέως), που βάζει ελάχιστο όριο τους 15 μαθητές ανά τμήμα.

Κατάργηση των ποινών για τους συναδέλφους που παραιτούνται και των κλειστών πινάκων, εδώ και τώρα λύση για τους απορριφθέντες του παράβολου. 

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των αναπληρωτών -δωρεάν μετακίνηση, επίδομα στέγασης, σίτιση κ.α. 

                                                                  Μυτιλήνη   6/5/2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου