Προσυνεδριακή εκδήλωση. Σιγρι 28/6 Ελαιόλαδο: Ο θησαυρός της Λέσβου

 


Ελαιόλαδο: O θησαυρός της Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ελαιόλαδο: O θησαυρός της Λέσβου / Γαστρονομία – Πολιτισμός – Υγεία» τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, ώρα 8.00 μ.μ. στο νεόδμητο ελαιοτριβείο “Sigri olive mill” στο Σίγρι.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να τονιστεί η πολλαπλή σχέση του ελαιόλαδου με την υγεία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην ανάπτυξη της γαστρονομικής ταυτότητας και της εξωστρέφειας της Λέσβου. Πρόκειται για τη δεύτερη προφεστιβαλική εκδήλωση του Συλλόγου ενόψει της διοργάνωσης του 1ου Διεθνούς Συνέδριου και Φεστιβάλ για την Ελιά “Elia Lesvos Confest” που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο τον προσεχή Οκτώβριο.

Στην εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου, θα μιλήσουν οι:

- Dr Dan Flynn, Διευθυντής του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου του Davis στην Καλιφόρνια, ο οποίος που θα κάνει μια ανασκόπηση στη διεθνή πορεία της ελιάς

- Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος θα μιλήσει για την υπεροχή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Λεσβιακού ελαιόλαδου και τη συμβολή τους στη μακροζωία

- Προκόπης Μαγιάτης, Αναπλ. Καθηγητής φαρμακογνωσίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος θα αναφερθεί στις διεθνώς αναγνωρισμένες μελέτες του για το υγειοπροστατευτικό ελαιόλαδο

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου, τη γαστρονομική παρουσίαση της βραδιάς, με γευστικές προτάσεις υψηλής γαστρονομίας που θα δίνουν έμφαση στην ανάδειξη και την εξωστρέφεια του Λεσβιακού ελαιόλαδου, έχει αναλάβει ο αρχιμάγειρας Νίκος Φωτιάδης, βραβευμένος με 2 Χρυσούς Σκούφους και 1 αστέρι Michelin, πρόεδρος της κοινότητας Chef’s Brigade Slow Food ο οποίος θα ανακοινώσει την ίδρυση της Chef’s Brigade Slow Food Lesvos Community.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι: Μιχάλης Δεμερτζής (πλήκτρα) και Ειρήνη Στεφανοπούλου (τραγούδι).

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και θεσμικός χορηγός ο Δήμος Δυτικής Λέσβου.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση γίνεται κατόπιν προσκλήσεων που διατίθενται από τον Σύλλογο. Πληροφορίες στο email eleasnisos@gmail.com. Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας για την πανδημία.


Λίγα λόγια για τον Σύλλογο

Ο Πολιτιστικός σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 για να αναδείξει την ιστορική, κοινωνική και περιβαλλοντική κληρονομιά της Λέσβου και να πρωτοστατήσει στη διεθνή προβολή του νησιού, με βασικό πυρήνα τον πολιτισμό της ελιάς που χαρακτηρίζει την ιστορία της Λέσβου και ολόκληρης της Μεσογείου.

Κεντρικός άξονας της δράσης μας είναι ένας καινοτόμος θεσμός, το “Elia Lesvos Confest” που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Λέσβο. Ο θεσμός συνδυάζει τη διενέργεια ενός συνεδρίου με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ σε ένα μικτό σχήμα που θα αποτελεί την ομπρέλα για δράσεις και εκδηλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου