ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου:ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ –ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

 


ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ –ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ.

 Δεν έχουν άδικο όσοι αναφέρονται στο νέο εργατικό νομοσχέδιο ως  την «σημαντικότερη αλλαγή» στον χώρο της εργασίας των τελευταίων σαράντα χρόνια, μόνο που αυτή η αλλαγή είναι αντιδραστική στα εργατικά συμφέροντα και κατάφορα αντεργατική και ως τέτοια πρέπει να την  υποδεχτεί το μαχόμενο ταξικό εργατικό κίνημα. Η κυβέρνηση με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο τερατούργημα «για την προστασία της εργασίας»,  εκμεταλλευόμενη τις συγκυρίες από την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και τα lock down έρχεται τώρα να καταργήσει ότι έχει μείνει όρθιο από την πολύχρονη μνημονιακή επέλαση.  

Στη βάση του περίφημου νομοσχεδίου δεν είναι άλλο από το ωράριο εργασίας σε μια προσπάθεια να προστατευτούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου όμως και όχι των εργαζομένων, εισάγοντας την στοχευμένη δήθεν ευελιξία  στην αγορά εργασίας.  Διαψεύδεται όμως, από την ίδια την πραγματικότητα αφού πουθενά στον κόσμο  όπου εφαρμόσθηκε τέτοιου είδους πολιτική οι εργάτες δεν είδαν να καλυτερεύουν εν τέλει οι ζωές τους,  δεν είδαν καμία αύξηση του εισοδήματός τους και καμία καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους-το μόνο που γνώρισαν και βιώνουν ακόμα είναι η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση, το καθεστώς των επιδομάτων, των voucher εργασίας, η αυξανόμενη πραγματική ανεργία, η φτώχεια, ανέχεια και οι αυτοκτονίες. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ  αλληλομάχονται για το ποιος θα θεσπίσει τα δήθεν πιο φιλεργατικά μέτρα ξεχνώντας ίσως σκόπιμα ότι ήδη η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά» ψήφισε αντεργατικούς νόμους π.χ. ευελιξία εργασίας, Κυριακάτικες αργίες κτλ. δίνοντας αφορμή και πάτημα για περαιτέρω αντεργατικές μεταρρυθμίσεις.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες όμως αυτού του αντεργατικού τερατουργήματος


-         Κατάργηση 8ωρου με 10ωρα /50ωρα, επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι υπογράφοντάς ατομική σύμβαση να μπορούν να εργάζονται έως και 10 ώρες ημερησίως ενώ οι επιπλέον ώρες θα επιστρέφονται σε…ρεπό !


-         Κυριακάτικη εργασία σε κλάδους όπως μεταφορικές εταιρείες, παροχή υπηρεσιών, όμιλοι εταιρειών, logistics, διανομές .


-         Αύξηση Υπερωριών  ιδιαίτερα στην βιομηχανία από 120 σε 150 ώρες ετησίως.


-         Ψηφιακή κάρτα εργασίας και επέκταση τηλεργασίας η οποία προβάλλεται δήθεν για την προστασία της παράνομης υπερωριακής απασχόλησης αλλά περισσότερο έχει σκοπό να ελέγχει και να αφαιρεί τον χρόνο από το διάλλειμα του εργαζομένου Με την επέκταση της τηλεργασίας και την διευρυμένη καθιέρωση της  αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας και όχι η «ξεκούραση του εργαζόμενου».


-         ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  ΣΕΠΕ και αντικατάσταση της από την επιθεώρηση εργασίας ως «δήθεν» Ανεξάρτητη Αρχή.


-         Καταστρατήγηση απεργιακού και συνδικαλιστικού δικαιώματος όπου εφαρμόζεται ηλεκτρονικό μητρώο εργαζομένων, επιβάλλεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργίες, ποινικοποιείται η απεργιακή περιφρούρησή και στοχοποιούνται οι συνδικαλιστές.


Πρόκειται λοιπόν  για μία στρατηγική τομή στο μέλλον της εργασίας και του  εργατικού κινήματος. Σε αυτή τη μάχη που μόλις αρχίζει,  πρέπει να σταθούμε απέναντί της ως ένα ισχυρό ταξικό κίνημα, μια ενωτική συμπόρευση των δυνάμεων εργασίας, ως ένα ισχυρό αντικαπιταλιστικό μέτωπο ξέχωρα απ τις . Η φθορά της κυβέρνησης από την αποτυχημένη διαχείριση της, σε όλα τα πεδία εν μέσω πανδημίας είναι πλέον δεδομένη. Η ανατροπή  αυτής της κυβέρνησης και αυτών των αντεργατικών πολιτικών που την συνοδεύουν παραμένει θέμα επίκαιρο και ανοιχτό.


Καλούμε σε άμεση πανεργατική απεργιακή κλιμάκωση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, κάθε αγωνιστική δύναμη, σε ενωτικό πολιτικό – κινηματικό συντονισμό για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να κατεβάσει το νομοσχέδιο.


Οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις επιτροπές αγώνα.


ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ. :


•        5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο!! Όχι στην «ευέλικτη απασχόληση». Όχι στη ζωή λάστιχο! Όχι στην γενίκευση της δουλειάς τα ΣΚ. – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - Σταθερή και με ασφάλιση δουλειά για όλους.


•        Όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πλήρης επαναφορά της ισχύος των ΣΣΕ, κατάργηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού πλαισίου. Αύξηση του κατώτερου μισθού για μία αξιοπρεπή ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.


•        Κάτω τα χέρια από τις απεργίες και τα σωματεία. Καμιά κυβερνητική/κρατική παρέμβαση. Όχι στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό.


•        Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό. Πλήρης κάλυψη των απωλειών της πανδημίας για όλους τους εργαζόμενους.


•        Όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια ασφάλιση, με μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης (60 για άντρες, 55 για τις γυναίκες) με αύξηση των εργοδοτικών και μείωση των εργατικών εισφορών.


•        Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.


•        Όχι στο ρατσισμό και τον εθνικισμό. Άσυλο, στέγαση, χαρτιά σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Λεφτά για υγεία, παιδεία, μισθούς και συντάξεις και όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς.


 Για πανεργατικό ξεσηκωμό, για να γίνει η 10η Ιούνη απεργία των εργαζομένων και όχι των γραφειοκρατών, για νέα απεργιακή κλιμάκωση με στόχο την ανατροπή του νόμου.

ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου