Επίσκεψη της ΠΥΞΙΔΑΣ στον Παπάδο


 Συνεχίζοντας το πρόγραμμα των επισκέψεων της στα χωριά του Δήμου Μυτιλήνης, η παράταξή μας

 «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ», την Τετάρτη 14 Ιουλίου, επισκέφτηκε την Κοινότητα Παπάδου, και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΠΥΞΙΔΑΣ»  Χιωτέλλη Εριφύλη και Μαλλιαρός Δημήτρης, συνοδευόμενοι από μέλη της παράταξης, Γιαννίκο Ευστράτιο, Λαμπρόπουλο Παναγιώτη και Τσακμάκη Λαμπρινή,     ο Πρόεδρος της κοινότητας Παπάδου, Καμάτσος Ευστράτιος και τα  μέλη του κοινοτικού Συμβουλίου Παπάδου,  Χατζηχρήστος Ευστράτιος, Αλεξάνδρου Δημήτριος και Βαμβουλή  Ευστρατία.. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος  κ. Μανούσος Παράσχος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου μας ενημέρωσαν για όσα έχουν γίνει στη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων αλλά και για όλα εκείνα που εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα και να αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης για το επόμενο διάστημα.

Έτσι και με βάση το τεχνικό πρόγραμμα που υπέβαλε η κοινότητα, ενημερωθήκαμε, πως έγινε η γεώτρηση στη θέση «Μπαχτσεσή», κάτι που βελτίωσε τη δυνατότητα ύδρευσης των κατοίκων,  δρομολογήθηκε η κατασκευή της παιδικής χαράς του Παπάδου, (είναι μία από τις 5 παιδικές χαρές που εντάχθηκαν στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ) αλλά ωστόσο εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση έναρξης των εργασιών αφού όπως φαίνεται ούτε αυτό το καλοκαίρι τα παιδιά θα μπορέσουν να την χαρούν. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δε αναφέρθηκαν στην ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος του Παπάδου που επιχορηγήθηκε από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

Επίσης δρομολογήθηκε η επέκταση του νεκροταφείου, η έναρξη όμως του έργου επίσης καθυστερεί.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκαν σε μια σειρά άλλων προβλημάτων που παραμένουν άλυτα.

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

Την ασφαλτόστρωση των κεντρικών δρόμων του χωριού που δυστυχώς δεν συμπεριελήφθησαν μέχρι στιγμής  στο πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης της Δημοτικής Αρχής.

Στην τοποθέτηση κερκίδων στο γήπεδο Παπάδου.

Στη συντήρηση και επισκευή του εμβληματικού και εξαιρετικής αισθητικής κτηρίου, γνωστού ως κτίριο Βρανά, στο οποίο στεγάζεται το Κοινοτικό Συμβούλιο. Στο κτίριο αυτό αν και έγιναν στο εσωτερικό του κάποιες βελτιώσεις εξακολουθεί να παραμένει η ανάγκη για άμεση παρέμβαση στο εξωτερικό του κτιρίου κομμάτια από το οποίο κινδυνεύουν να αποκολληθούν.

Πολύ σημαντικά είναι επίσης τα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν  ο πρόεδρος και οι κοινοτικοί σύμβουλοι και αφορούν τη ΔΕΥΑΛ.

Έντονη καταγράφεται η δυσαρέσκεια των κατοίκων για την αύξηση των τιμολογίων του νερού, που γίνεται δυσβάσταχτη σε μια περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Σοβαρότατο πρόβλημα επίσης είναι ότι το δίκτυο ύδρευσης εξακολουθεί να αποτελείται από αμιαντοσωλήνες κάτι που εδώ και πολλά χρόνια έχει καταγραφεί ως επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Επίσης γόρδιο δεσμός αλλά και ανεξήγητο γεγονός φαίνεται να παραμένει το έργο του «βιολογικού» του Παπάδου  που αν και έχει παραληφθεί από προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν λειτουργεί.

Τέλος με ένταση κατέθεσαν οι κοινοτικοί σύμβουλοι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωριό με την παραβατικότητα ομάδας Ρομά που κατοικεί στο χωριό.

Στη συνέχεια της συζήτησης παρουσιάσαμε τις απόψεις μας για όλα τα παραπάνω.

Δηλώσαμε πως για εμάς ως παράταξη είναι πολύ σημαντικό η διαβούλευση με της Δημοτικής Αρχής με τα Κοινοτικά Συμβούλια σχετικά με την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος που καταθέτουν να είναι αντικείμενο κοινής συνεδρίασης και συναπόφασης η οποία να έρχεται στη συνέχεια για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Με την ίδια διαδικασία έπρεπε να παρθεί και η απόφαση για ποια  έργα είναι σημαντικό να αιτηθούμε ένταξη στο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»  Αν αυτό όμως δεν γίνεται και η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος καθώς και οι τροποποιήσεις του, οι εντάξεις έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, παραμένουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους αρμόδιους αντιδημάρχους με βάση τις γνωριμίες το βαθμό πίεσης κλπ, τότε η κατανομή των έργων σίγουρα θα παρουσιάζει ανισορροπίες.

Ενημερώσαμε τους παρευρισκόμενους πως δυστυχώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παπάδος με το βιολογικό, εντοπίζεται και σε άλλα έργα βιολογικού καθαρισμού στο νησί. Πραγματικά παραμένει το ερώτημα πως είναι δυνατόν να έχουν παραληφθεί αυτά τα έργα όταν δεν έχουν γίνει οι συνδέσεις των σπίτιών με το βιολογικό και σε πολλές περιπτώσεις μέσα από τους αγωγούς του βιολογικού περνάει νερό της βροχής! Το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερο γιατί τα έργα αυτά φαίνονται ολοκληρωμένα και έτσι δεν μπορούν να ενταχθούν σε εκ νέου χρηματοδότης. Εκατομμύρια λοιπόν έχουν ξοδευτεί και τα χωριά δεν έχουν βιολογικούς. Προτείναμε στον κ. Φλώρο να φέρει άμεσα το θέμα σε συζήτηση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ αλλά και στο Δ.Σ. Όσο σπρώχνουμε το θέμα κάτω από το χαλί, αυτό δε θα λυθεί μόνο του.

Για την αύξηση των τιμολογίων του νερού επίσης προτείναμε στον κ. Φλώρο. Να καλέσει όλους αυτούς που χρόνια δεν πληρώνουν νερό(και τους ξέρει) γιατί είναι «εκλεκτοί πελάτες» κάποιων, να επισκευάσει τα χαλασμένα ρολόγια, να ξεθάψει τα θαμμένα, να καταργήσει τους εργολάβους που από ότι φαίνεται χρεώνουν κατ’ εκτίμηση, να διορθώσει τις διαρροές του δικτύου και αφού γίνουν όλα αυτά να ξανασυζητήσουμε. Δυστυχώς όμως επικράτησε η λογική της εύκολης λύσης. Εισπράττουμε παραπάνω από τους συνεπείς!

Τέλος για το ζήτημα των «Ρομά» το οποίο αποτελεί ένα δύσκολο και υπαρκτό πρόβλημα, ενημερώσαμε πως αν και υπάρχει απόφαση του ΔΣ για σύσταση επιτροπής (εδώ και τρεις μήνες) η οποία επρόκειτο να επισκεφτεί τους Ρομά σε μια προσπάθεια διερεύνησης της δυνατότητας οργανωμένης μετεγκατάστασης του συγκεκριμένου πληθυσμού και απομάκρυνσης από αυτό τον ακατάλληλο χώρο στον οποίο κατοικούν σήμερα, δυστυχώς η επιτροπή δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά. Δεσμευτήκαμε με τον κ. Μανούσο να ενεργοποιήσουμε την επιτροπή στην κατεύθυνση που αναφέραμε μιας και πιστεύουμε πως από μόνα τους τα διοικητικά μέτρα δεν θα φέρουν αποτέλεσμα καθώ επίσης και πως δεν πρέπει η παραβατικότητα κάποιων να στοχοποιεί ομαδικά ένα πληθυσμό.


Πιστεύουμε πως ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση, ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο κ. Μανούσο Παράσχο, τον Πρόεδρο κ. Καμάτσο  Ευστράτιο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Παπάδου,για τη ζεστή και ειλικρινή συζήτηση καθώς και για τη φιλοξενία και δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική κρητική σε μια προσπάθεια βελτίωσης του αυτοδιοικητικού έργου. 


ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου