Κοντοζαμάνης: Θα εφαρμοστεί ο νόμος για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

 


Έκκληση στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, διότι αν δεν το πράξουν, ο νόμος θα εφαρμοστεί, έκανε την Πέμπτη στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.  Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, βέβαια, εξέφρασε  την αισιοδοξία του ότι «το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας». 

«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης. «Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα», συμπλήρωσε και επισήμανε ότι «η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία, δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις, ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά, ούτε και αστερίσκους». 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση, η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για τη δημόσια υγεία, αλλά κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας.

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

Έγγραφο του υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών – Τι προβλέπεται

Το υπουργείο Υγείας, με έγγραφό του που απέστειλε στις 12 Αυγούστου προς όλες τις διοικήσεις των δομών υγείας, δίνει διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρέωση εμβολιασμού του προσωπικού των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας και την άμεση αναπλήρωση ανεμβολίαστου προσωπικού.   

Το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων, δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, δομών ΠΦΥ, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, θα πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή μόνη δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να τηρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.   

Κορωνοϊός: Πόσοι υγειονομικοί θέλουν να κάνουν το εμβόλιο - Τα πρώτα στοιχεία - e-thessalia.gr

Υπογραμμίζει πως από την υποχρέωση εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 6 μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια εμβολιασμού. Οι τελευταίοι κρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, σύμφωνα με την λίστα εξαιρέσεων που καταρτίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.   

Όπως επισημαίνεται, η μη συμμόρφωση του προσωπικού στην υποχρέωση εμβολιασμού έχει ως συνέπεια στην περίπτωση των φορέων δημοσίου τομέα την επιβολή του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.  

Ως εκ τούτου, από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του covid-19 δεν θα μπορούν να προσφέρουν την εργασία τους και καλούνται οι διοικήσεις των μονάδων να αναπληρώσουν το προσωπικό που θα τεθεί σε αναστολή, προκειμένου να διαφυλαχτεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου