Αόριστες υποσχέσεις Κεραμέως για τη Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης


Η κ. Κεραμέως απάντησε με αόριστες υποσχέσεις στην αναφορά μας στη Βουλή για τη σύνταξη των αναγκαίων μελετών και την ολοκλήρωση της επισκευής του κτιρίου της Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης, επί της οδού Αλκαίου 24, ώστε να αναπτυχθούν και τμήματα με σύγχρονα μέσα.


Συγκεκριμένα απάντησε ότι «…η ολοκλήρωση του έργου της επισκευής θα ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση και με επίβλεψη από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΙΘ κατόπιν της εκπόνησης των σχετικών μελετών».

Αλλά δεν ανέφερε αν δόθηκε συγκεκριμένη επίσημη έγγραφη εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΙΘ, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επίσης η κ. Υπουργός δεν απάντησε αν θα αυξηθεί σημαντικά η ετήσια επιχορήγηση της Δ.Κ. Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης, ώστε να μπορούν το Εφορευτικό Συμβούλιο και τα υπηρεσιακά στελέχη της να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις αναγκαίες δαπάνες για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης.

Η πόλη και το νησί μας έχουν ανάγκη από αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους αναγνώστες, όπως αυτές που αναφέρονται στο υπόμνημα του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης: «…η άμεση επισκευή και η αποκατάσταση των υφιστάμενων σημαντικών φθορών στο εν λόγω κτήριο, που παραμένει έως σήμερα κλειστό, αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την ασφαλή λειτουργία του χώρου, η οποία θα συμβάλλει στην κάλυψη των ήδη αυξημένων αναγκών της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της». Επιπλέον, αναφέρεται ο εκτενής σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί για την αξιοποίηση του κτηρίου, ο οποίος περιλαμβάνει την λειτουργία του χώρου ως μουσειακού – εκθεσιακού με την φιλοξενία πλήθους εκθεμάτων και συλλογών μεγάλης ιστορικής αξίας καθώς και την λειτουργία εργαστηρίου ψηφιοποίησης παλαιών και σπάνιων τεκμηρίων.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η δυνατότητα - μέσω δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών - πρόσβασης επισκεπτών και ερευνητών στο πλούσιο ψηφιακό αρχείο της Βιβλιοθήκης, καθώς και σε ψηφιακό υλικό που αφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου.

27/08/21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου