Κόλαση φωτιάς στην Αττική

 Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Βόρεια Αττική, μετά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης. Η φωτιά έχει περάσει μέσα από τη Δροσοπηγή, ενώ απειλούνται τόσο η Ιπποκράτειος Πολιτεία όσο και το Κρυονέρι, το οποίο έχει περικυκλωθεί από τις φλόγες. Η πυρκαγιά έφτασε μέχρι την Εθνική Οδό, στα διόδια Αφιδνών και δίνεται μάχη για να μην περάσει η φωτιά στο Καπανδρίτι και τον Άγιο Στέφανο.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική, με τα συνεργεία να κόβουν τα δέντρα και να προσπαθούν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή. Αστυνομικοί διώχνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμα, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η πυρκαγιά έχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου. Οι φλόγες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Κατσιμίδι αλλά κατευθύνονται σε αυτό. Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάζονται στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία.


Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς.


Στη Δροσοπηγή καίγονται για σπίτια που έχουν καεί, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για έναν εγκλωβισμένο. Όπως μετέδωσε το Open, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν το εν λόγω άτομο είναι εντός ή εκτός οικισμού. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για την υπόθεση αυτή. Επιχείρησε να τον απεγκλωβίσει, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να πλησιάσει στο σημείο, με δεδομένο πως η «πύρινη λαίλαπα» καίει ό,τι βρει μπροστά της.


Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το Κρυονέρι 

Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πια πολύ μεγάλες διαστάσεις και ήδη οι φλόγες έχουν φτάσει στο Κρυονέρι, το οποίο εκκενώνεται. Μήνυμα για εκκένωση σε Κρυονέρι, Κοκκινόβραχο και Αφίδνες λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

"Η φωτιά από την πάνω μεριά, σχεδόν έχει ακουμπήσει τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Έχουμε και μια μεγάλη εστία, από τη κάτω μεριά στην οδό Ανοίξεως" δήλωσε στο ΟPEN ο Παναγιώτης Λουκάτος, αντιδήμαρχος Κρυονερίου.


Οι φλόγες έφτασαν στην Εθνική Οδό 

Οι φλόγες έχουν φτάσει στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, στο ύψος των Αφιδνών. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα η Νέα Οδός ενημέρωσε πως λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων.


Επίσης, αναφέρει πως οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων.


Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων, όπως σημειώνει, έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.Η Νέα Οδός διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας.


Οι εκκενώσεις περιοχών

Από το 112 αρχικά εστάλη μήνυμα για εκκένωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας και της Δροσοπηγής. Σύμφωνα με το μήνυμα οι κάτοικοι από την Ιπποκράτειο Πολιτεία πρέπει να κατευθυνθούν προς εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και από Δροσοπηγή προς Αφίδνες και Ωρωπό. Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του Κρυονερίου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους. Ακολούθησε και τρίτο μήνυμα σε όσους βρίσκονται στη Δροσοπηγή να εκκενώσουν προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας καθώς η πυρκαγιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αθήνα από Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Προληπτική εκκένωση της Δημοτικής Ενότητας Κρυονερίου λόγω της πυρκαγιάς ζήτησε από τους κατοίκους ο Δήμος Διονύσου. Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να απομακρυνθούν με τάξη και ψυχραιμία από τα σπίτια τους, ανέφερε ο Δήμος Διονύσου. Λίγο αργότερα εστάλη μήνυμα και από το 112 για εκκένωση σε Κρυονέρι, Κοκκινόβραχο και Αφίδνες. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». Στη συνέχεια δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης για την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής καλούνται να εκκενώσουν προς τον Ωρωπό.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, θα γίνει σταδιακή εκκένωση ευπαθών ομάδων που βρίσκονται στη δομή φιλοξενίας μεταναστών της Μαλακάσας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: «Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με οδηγίες του συντονιστικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στην προληπτική εκκένωση ευπαθών ομάδων από τη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο της Μαλακάσας. Οι εν λόγω διαμένοντες θα μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτοψία στο Τατόι πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη. Ο πρωθυπουργός και η υπουργός επέστρεψαν από την Αρχαία Ολυμπία, όπου επίσης εξελίσσονται πύρινα μέτωπα.

ΑΔΜΗΕ: Εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα - Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος στην Αττική

Εκτός λειτουργίας έχει θέσει η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου, μία από τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ. Όπως αναφέρει, η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανακοίνωσε η Τροχαία

Συγκεκριμένα κλειστές είναι οι οδοί:

- Τατοϊου από την συμβολή της με την οδό Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη

- Μουσών από την οδό Ορφέως

- Τατοϊου από το ύψος της νότιας πύλης αεροδρομίου

- Τατοϊου από το ύψος του ιερού ναού Απόστολου Πέτρου και Παύλου

- Λεωφορος Κρυονερίου από την οδό λευκής

- ΕΟ Μαλακάσας σκάλας Ωρωπού από την οδό ανεξαρτησίας

- Ανισόπεδος κόμβος Κρυονερίου - οδός Μακεδονίας

- Ανισόπεδος κόμβος Κρυονερίου - ίδια Τυρταιας

- Αγίου Μερκουρίου από την οδό Αγίας Τριάδος

- ανώνυμη οδός από την περιοχή Σφενδάλη προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την τροχαία υπάρχει αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λ Κύμης από οδό Ορτανσίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου