Εμβολιασμοί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση – Ποιους αφορά


 Ξεκινά η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, και στη χώρα μας. Οι εμβολιασμοί ξεκινούν με τους ανοσοκατεσταλμένους, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η αρχή για την αναμνηστική δόση θα γίνει με τους ανοσοκατεσταλμένους, δηλαδή 285.000 πολίτες.

Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση και το sms

Η πλατφόρμα ώστε να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την τρίτη δόση, θα ανοίξει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.

Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες αυτοί θα λάβουν sms στο κινητό τους τηλέφωνο, που θα τους υπενθυμίζει και θα τους καλεί να κλείσουν το ραντεβού για την αναμνηστική τους δόση.

“Ακολούθως, ανάλογα και με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης για τις υπόλοιπες κατηγορίες”, συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ποιοι θα ακολουθήσουν

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι άνω των 60 ετών είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση.

Όπως εξήγησε, η Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά όλα τα νεότερα δεδομένα για τον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που θα ακολουθήσουν όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

“Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα” είπε χαρακτηριστικά, η κυρία Θεοδωρίδου.

Συμπλήρωσε ότι “η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού” και ανέφερε τα λόγια του πατέρα Ανδρέα από τις Αρχάνες, ο οποίος έστησε εμβολιαστικό κέντρο έξω από την εκκλησία της ενορίας του:

“Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο και γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους να εμβολιαστούν κάτω από τη σκέπη της Παναγίας”.

Εμβολιασμοί

Ερωτηθείσα για το εάν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι “η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων”.

Επανέλαβε ότι τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση θα μπορούν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη χαμηλή ανοσία, λόγω παρέλευσης συγκεκριμένου χρόνου.

Όπως είπε για τον γενικό πληθυσμό, έπειτα από τους οκτώ μήνες σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων.

Αυτό δεν σημαίνει όπως εξήγησε ότι “οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται από τον αρχικό εμβολιασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει άγχος για την τρίτη δόση”, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως η δόση αυτή είναι αναμνηστική και ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.

Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι σήμερα

Νωρίτερα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δώσει στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως είπε, σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 23.000 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει με πάνω από 29.000 εμβολιασμούς.

“Πριν από λίγο ξεπεράσαμε τα 11.525.000 εμβολιασμούς, πάνω από 6.145.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 58,5% του γενικού πληθυσμού και 67,6% του ενήλικου πληθυσμού). Περισσότεροι από 5.780.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (55% του γενικού πληθυσμού και 64,2% του ενήλικου πληθυσμού)”, συμπλήρωσε.

enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου