«Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου»

 


«Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου»

      # Ατζέντα - Ημερολόγιο για τα 3 χρόνια του προγράμματος

       από το  Δημοτικο Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

       και την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

…………………………………………………

# Τρία χρόνια κλείνει φέτος το πρόγραμμα «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου», που ξενικήσαμε με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και στα πλαίσια του ψηφιοποιήθηκαν εκατοντάδες τεκμήρια (έγγραφα και φωτογραφίες) από την ιστορία της Θερμής και της Λέσβου.

………………………………….……..

# Παράλληλα δεκάδες μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με τις Νέες Τεχνολογίες και γνώρισαν γεγονότα της τοπικής ιστορίας, που αλλιώς θα τους ήταν άγνωστα. Τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν δεν μας προέκυπτε η πανδημία.

………………………………………….

# Προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα ως τώρα αποτελέσματα του προγράμματος προχωρήσαμε μαζί με την Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης στην έκδοση μιάς Ατζέντας –Ημερολογίου για το 2022. Στην ατζέντα παρουσιάζονται συνοπτικά 12 πρόσωπα (ένα για κάθε μήνα), που σχετίστηκαν με την Θερμή η το νηαί της Λέσβου.

………………………………………..

# Αναλυτικότερα παρουσιάζονται: Ο Στράτης Μυριβήλης,(που παραθέριζε τα καλοκαίρια στο Σάρλιτζα), η Αγγλίδα αρχαιολόγος Winnifred Lamb,(που έφερε στο φως την προϊστορική Θερμή), ο Θερμιώτης Χουσεϊν Χιλμή Πασάς, (δημιουργός του Σάρλιτζα), η Θερμιώτισσα Δανάη Αμανίτου,( που αναδείχτηκε Μις Λέσβος το 1930),  ο Ελευθέριος Βενιζέλος, (που μίλησε δυο φορές από το μπαλκόνι του Σάρλιτζα).

……………………………………….

# Επίσης ο Φώτης Κόντογλου, (που έφτασε πρόσφυγας στη Θερμή το 1922), ο Μίκης Θεοδωράκης και ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου,(που πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια στη Μυτιλήνη ), ο αφανής ήρωας της ανεύρεσης των λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ (Κυρός Νικόδημος Αναγνώστου), ο Θερμιώτης ήρωας του Αλβανικού μετώπου Γιάννης Καρακωνσταντής, ο Πατριάρχης  Αλεξανδρείας Mελέτιος, (που έκανε ιαματικά λουτρά στη Θερμή), και ο Βασιλιάς Παύλος,(που ήταν εραστής της Θερμής και την είχε επισκεφθεί αρκετές φορές δημόσια και ιδιωτικά.

……………………………………….

# Το εξώφυλλο κοσμεί μια παλιά φωτογραφία από τις επιδείξεις του Δημοτικού σχολείου και το οπισθόφυλλο μια φωτογραφία με μαθητές που κάνουν ψηφιοποίηση.

Ευχαριστούμε  θερμά, όσους μας στήριξαν στο εγχείρημά μας αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου