Βουλή: Διαβεβαιώσεις Πλεύρη για διασφάλιση ομαλής λειτουργίας του ΕΣΥ

 


Άρχισε την Παρασκευή στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας». Η συζήτηση του νομοσχέδιου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, με την ακρόαση αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. Την Τρίτη θα γίνει η δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή ενώ την Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί της αρχής του, μετά τις τοποθετήσεις των αρμόδιων φορέων. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, είναι η παράταση όλων των συμβάσεων που λήγουν ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ μαζί με όλο το υγειονομικό προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας, απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας αιφνιδιασμού των κομμάτων, χαρακτηρίζοντας την άδικη και αντιτείνοντας ότι η επιλέχθηκε, αντί να κατατεθούν οι ρυθμίσεις με την μορφή τροπολογιών να συμπεριληφθούν σε ένα νομοσχέδιο ώστε να τοποθετηθούν και οι αρμόδιοι φορείς. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη λειτουργία όλων των δημόσιων υγειονομικών δομών και την συνέχιση της εργασίας όλου του υγειονομικού προσωπικού όσο διαρκεί η κρίση της πανδημίας παρατείνοντας όλες τις συμβάσεις για να μην μείνει κανένα κενό ακάλυπτο.


Η γενική εισηγήτρια της ΝΔ, Παρασκευή Βρυζίδου, χαρακτήρισε «σημαντικές και αναγκαίες τις νέες ρυθμίσεις», τονίζοντας ότι «η απάντηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η νομοθέτηση ουσιαστικών μέτρων τα οποία μαζί με το πρόγραμμα «ελευθερία» έσωσε και σώζει ζωές». Όπως είπε, «το νομοσχέδιο προβλέπει παράταση των πάσης φύσεως συμβάσεων, που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και έχει στόχο να διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας». «Είναι αδήριτη η ανάγκη προσφοράς του ΕΣΥ και των εποπτευόμενων φορέων του και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του είναι μονόδρομος», επεσήμανε.


Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλαος Ηγουμενίδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο προχειρότητας και κάκιστης νομοθέτησης, και δείχνει πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες». «Υπάρχει ένας καταιγισμός παρατάσεων συμβάσεων με ημερομηνία λήξης τους την 31η Μαρτίου 2022. Γίνεται φανερός ο κοντόφθαλμος σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι ο ορισμός του γονατογράφηματος, αντί να είναι η ευκαιρία να παρθούν ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», υποστήριξε ο κ. Ηγουμενίδης. Τόνισε ακόμα ότι, «η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει την εκδικητική τάση που έχει και να επαναφέρει στη θέση τους όσους υγειονομικούς έθεσε υποχρεωτικά σε αναστολή», και επεσήμανε ότι «πρέπει με άλλους, επιστημονικούς τρόπους, και όχι με τιμωρίες, να πείσει τους 7.500 ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν».


Αναφερόμενος στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, σημείωσε ότι «οι επιστήμονες αναλύουν, εισηγούνται, οι πολιτικοί ακούνε, συνεκτιμούν τα δεδομένα και η πολιτική αποφασίζει». Παράλληλα έκανε λόγο για «σκοταδιστική και εντελώς αντιεπιστημονική προσέγγιση του πρωθυπουργού, να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει διαφορά στην έκβαση της επιβίωσης μεταξύ των διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ». «Αυτές οι απόψεις δεν διαφέρουν από αυτών που αμφισβητούν ότι δεν υπάρχει ιός», είπε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί για άλλη μια φορά την πανδημία.


Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο τίποτα ουσιώδες δεν προσφέρει στην αντιμετώπιση της πανδημίας». «Αφορά παρατάσεις συμβάσεων με διατήρηση της παρούσας κατάστασης, όμως ελάχιστα από τα πραγματικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες, ρυθμίζει», είπε και πρόσθεσε: «Χάσατε την επαφή με την κοινωνία, κυρίως όμως δεν έχετε τη διάθεση να διορθώσετε τις στρεβλώσεις που δημιουργήσατε. Μόνο η επικοινωνία σας ενδιαφέρει και το χάϊδεμα των ολιγοπωλίων. Περιμένετε να φέρετε τον ιδιωτικό τομέα για να λύσει τα προβλήματα στο ΕΣΥ. Σταματήστε, πριν φτάσουμε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Ενώ η θνητότητα εκτός ΜΕΘ ανεβαίνει κατακόρυφα, εσείς δίνετε παράταση και σε αυτή την κατάσταση». «Αντί να επαναχαράξετε ένα στρατηγικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες που ανέδειξε ο Covid στη λειτουργία του ΕΣΥ, εσείς δίνεται απλά παρατάσεις, μεταφέροντας όλα τα προβλήματα στο 2022, χωρίς κανένα από τα αιτήματα των υγειονομικών να κάνετε αποδεκτά. Όμως, με ασπιρίνες, ερασιτεχνισμούς, ημίμετρα, αγκυλώσεις και την εμμονή σας ότι η πανδημία είναι σε αποδρομή, δεν λύνονται τα προβλήματα», τόνισε. «Το ΚΙΝΑΛ, δεν μπορεί να δίνει συγχωροχάρτι. Εγκαταλείψτε αυτή την τακτική σας», κατέληξε ο κ. Πουλάς, δηλώνοντας ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί μετά τους φορείς, επί της αρχής του νομοσχεδίου.


Και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της αρχής του, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με ανεπαρκή μέτρα, μπαλώματα και παρατάσεις επί παρατάσεων που δεν δίνουν οριστικές λύσεις στις μεγάλες ελλείψεις των δημοσίων δομών υγείας». «Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει το ΕΣΥ να φορτωθεί με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Παρά τις σοβαρές ελλείψεις, που πήραν εκρηκτικές διαστάσεις και αναδείχθηκαν λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση με το βλέμμα στο μέλλον εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας. Συνεχίζει την πολιτική προσωρινής εργασίας χωρίς κάλυψη των κενών. Το αίτημα μας παραμένει αναγκαίο για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη απασχόληση», υπογράμμισε ο κ. Λαμπρούλης.


Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αντωνίου, υποστήριξε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και που αποδεικνύει την ανεπάρκεια και την επιπολαιότητα της κυβέρνησης». «Επενδύσατε στο σενάριο ότι η πανδημία τελειώνει. Είστε της λογικής “δεν βαριέσαι”, και φέρνετε ένα νομοσχέδιο να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές, ενδεικτικό πόσο ασήμαντη θεωρείτε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Υποστήριξε επίσης ότι, «ενώ στη κυβέρνηση γνώριζαν τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα που έλεγε ότι χιλιάδες ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω ελλείψεων ΜΕΘ, εν τούτοις δεν τους εμπόδισε να εξαπατήσουν τους πολίτες».


«Αντί μιας στιβαρής λύσης για την ενίσχυση του ΕΣΥ συνεχίζεται τις παλινωδίες και φέρνετε ένα νομοσχέδιο με ανεπαρκή μέτρα, με κενά για την θωράκιση του, με υποχρηματοδότηση, χωρίς να διασφαλίζετε την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο πολύτιμο αγαθό της υγείας», υποστήριξε. «Με το να ανανεώνετε συνεχώς τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου παγιώνεται ένα καθεστώς άγχους στους εργαζόμενους. Είναι ανάγκη να λύσετε το πρόβλημα με προσλήψεις μόνιμες και όχι να εμπαίζετε το υγειονομικό προσωπικό με διαρκή αναβλητικότητα. Με παρατάσεις και ημίμετρα προσωρινού χαρακτήρα δεν λύνεται το πρόβλημα, αντίθετα οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις με ευθύνη της κυβέρνησης», είπε και επιφυλάχθηκε επί της αρχής να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.


«Επαίσχυντο, τερατώδες, απαράδεκτο και εντελώς προσχηματικό, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Αμπατζίδου. «Το νομοσχέδιο είναι ο ‘Αι Βασίλης της Μητσοτάκης ΑΕ. Φέρνει δώρα για τους ολιγάρχες», ανέφερε. Καταλόγισε επίσης στη κυβέρνηση ότι «εκτελεί συμβόλαια υπέρ των ολιγαρχών με φαστ τρακ διαδικασίες».


«Παρατείνεται τα προβλήματα, δεν δίνετε μόνιμες λύσεις που θα μείνουν προίκα στο ΕΣΥ γιατί θέλετε να το ιδιωτικοποιήσετε. Δεν θέλετε μόνιμες λύσεις στην υγεία γιατί η στρατηγική σας είναι η διάλυση του. Δημιουργείτε εκατόμβες, ενώ κρύβετε την αλήθεια, παρά το ότι επιβεβαιώνεται από τους ειδικούς επιστήμονες η ανάγκη μόνιμης ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η λογική των παρατάσεων έχει θανατηφόρα μετρήσιμα αποτελέσματα», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.


«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Με τον εναγκαλισμό της με τα ιδιωτικά συμφέροντα δεν αρνείται να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Εμείς, όχι απλά καταψηφίζουμε, αλλά καταγγέλλουμε αυτήν την εκτροπή που οδηγεί σε εκατόμβες συνανθρώπους μας επειδή η κυβέρνηση παρατείνει το θανατικό αντί να δίνει λύσεις όπως συστήνουν οι ειδικοί επιστήμονες», κατέληξε.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου