Δεύτερο πακέτο μέτρων μετά τις γιορτές – Όλα όσα εξετάζονται για να «αναχαιτιστεί» η παραλλαγή Όμικρον

 


Η επιδείνωση της εικόνας της πανδημίας και η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής «Όμικρον» έχουν σημάνει συναγερμό και φέρνουν ολοένα και πιο κοντά το δεύτερο πακέτο μέτρων μετά τις γιορτές.

Η Επιτροπή των ειδικών, αφού αξιολογήσει τα δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν έως και μετά την Πρωτοχρονιά, αναμένεται να εισηγηθεί μια σειρά μέτρων για το 15ήμερο από τις 3 Ιανουαρίου και έπειτα.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα παραπέμπουν σε ειδικά ή σε γενικά lockdown, όπως διαμηνύουν από την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο βρίσκονται η διασκέδαση και η εστίαση, όπως προανήγγειλε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με όσα είπε στο OPEN, θα υπάρξουν ήπιες παρεμβάσεις στη διασκέδαση και στην εστίαση για 15 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά.

Μεταξύ όσων εξετάζονται είναι η εφαρμογή ωραρίου, δηλ. τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα ή και η αύξηση των αποστάσεων ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, αλλά και η εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν, π.χ. όρθιας διασκέδασης.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας πως σε αυτόν τον κλάδο, οι χώροι υπερμετάδοσης είναι κυρίως τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.

“Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση” είπε ο κ. Πλεύτης τονίζοντας πως τα μέτρα δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.

Πιθανά τα περιοριστικά μέτρα στους αγωνιστικούς χώρους

Περιοριστικά μέτρα αναμένεται να ληφθούν και στους αγωνιστικούς χώρους καθώς όπως επισημαίνεται από πολλούς, το μέτρο της μάσκας δεν τηρείται.

Για την ώρα δεν φαίνεται να μελετάται η απαγόρευση φιλάθλων στις κερκίδες των γηπέδων, όμως, δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Πάντως ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι «είμαστε αντίθετοι με το lockdown στις εξέδρες των γηπέδων. Είμαστε όμως, οπαδοί του μέτρου. Έχουμε κάνει τις δικές μας προτάσεις, προσεγμένες και μελετημένες. Έχουμε κάνει την εισήγησή μας, έχω μιλήσει αρκετή ώρα και έχω επιχειρηματολογήσει και με τον υπουργό Υγείας, τον Θάνο Πλεύρη, και με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όπως γίνεται σε κάθε φάση από κάθε Υπουργείο».

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο

Για τα σχολεία ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε: «Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων. Αντιθέτως, άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κ. Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται – σίγουρα θα είναι ανοιχτά τα σχολεία – αλλά δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στη φιλοσοφία όμως τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».

Αύξηση της τηλεργασίας

Ακόμη ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι εκείνο της αύξησης της τηλεργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ακόμη και στο 60% όπως ήταν και πριν από λίγο καιρό.

Στόχος είναι να περιοριστεί ο συγχρωτισμός στους χώρους εργασίας, αλλά και οι μετακινήσεις και ειδικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου