“Όμικρον: Άμεση προστασία με την τρίτη δόση του εμβολίου – Τι δήλωσε η Θεοδωρίδου


Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε κατά την ενημέρωση για το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης πως η ταχεία επικράτηση της παραλλαγής “Όμικρον” του κορονοϊού, έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο ο ΠΟΥ παραμένει αισιόδοξος, καθώς όπως αναφέρει, το 2022 θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας.

Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν στο ότι η αποτελεσματικότατα των εμβολίων με την εμφάνιση της “Όμικρον” είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές. “Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την Όμικρον με δύο δόσεις εμβολίου είναι ανεπαρκής. Η χορήγηση όμως της τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστή η διάρκεια” είπε η κυρία Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στα ποσοστά αποτελεσματικότητας. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία, η αναμνηστική δόση προφυλάσσει κατά 90% από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει μελέτες ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες. Η “Όμικρον”, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πιθανόν να συμβάλει στη θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα εμβόλια είναι ασφαλή και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες ήπιες. “Είναι οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων: πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία, ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση”

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης στη συλλοίμωξη κορονοϊού και γρίπης και είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά θα έπρεπε επίσης να αποτελεί υπενθύμιση και για εμβολιασμό κατά της γρίπης.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου