Κρίση στην Ουκρανία: "Ράλι" στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου - "Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια" λένε κυβερνητικές πηγές


Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου φαίνεται πως "τρόμαξαν" τις αγορές, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.


Ο αντίκτυπος στις διεθνείς αγορές

Μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν,


το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 1,7%

το πετρέλαιο brent σημείωσε άνοδο 0,5%

το φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο 4,5%

ο χρυσός σημείωσε πτώση 0,06%

Επιπτώσεις στα χρηματιστήρια

Από την άλλη πλευρά "άμυνα" κρατούν οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες.

Στην Αθήνα ο δείκτης έκλεισε με πτώση 0,54%

Ο Dow jones υποχωρεί 0,4%

Στη Γερμανία σημειώθηκε άνοδος 0,19%

Στη Γαλλία ο δείκτης είναι πάνω 0,5%

Στην Αγγλία ο δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,5%


ΚΥΣΕΑ: Επάρκεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, στο ΚΥΣΕΑ, στο τραπέζι έπεσαν τα εναλλακτικά πλάνα για να είναι απρόσκοπτη η τροφοδοσία και ο εφοδιασμός της εσωτερικής αγοράς με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις επόμενες ημέρες τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα θα φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο (1,3 εκατ. KWh), καθώς μεταξύ 20-24 Φεβρουαρίου αναμένονται στη χώρα μας τρία φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η επάρκεια είναι για 10 ημέρες, ενώ στις 7 Μαρτίου φτάνουν τα επόμενα φορτία (1 εκατ. KWh) Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, μεγάλες μονάδες της ΔΕΗ που τώρα λειτουργούν με φυσικό αέριο θα μπορούν να "γυρίσουν" την παραγωγή σε diesel, προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση 50 με 60 GWh φυσικού αερίου την ημέρα. Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, υπάρχει ανοιχτή γραμμή με την Αίγυπτο για να εφοδιαστεί η Ελλάδα φυσικό αέριο από τη χώρα της Αφρικής, ενώ υπάρχει πάντα και ο δρόμος του αζέρικου φυσικού αερίου.

http://www.enikonomia.gr/markets/257563,krisi-stin-oukrania-rali-stis-times-fysikou-aeriou-kai-petrelaiou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου