ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ προβολη ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

 


Μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης παρακολούθησαν την προβολή, στον κινηματογράφο «Αρίων», στη Μυτιλήνη, του ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», παραγωγής ΚΕ του ΚΚΕ.

  Το ντοκιμαντέρ ήταν βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες, που έδιναν, με λεπτομερή περιγραφή, τη σειρά των γεγονότων, με στοιχεία, αλλά και ονόματα. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μοναδικός σκοπός: Να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους. 

Η πρώτη εικόνα που έδειχνε το κύμα να χτυπά το Μακρονήσι και μαζί του να ξερνά το αίμα των χιλιάδων αγωνιστών που δεν δέχτηκαν να υπογράψουν δήλωση «μετανοίας», που δεν δέχτηκαν να αποκηρύξουν το  Κόμμα τους, το ΚΚΕ, και μαζί μ΄αυτό τη συνείδησή τους, τις αξίες τους για ελευθερία, για κοινωνική ισοτιμία,    ήταν αποκαλυπτική για να δώσει απάντηση σε όλους όσους θέλουν σήμερα να παραχαράξουν την ιστορία και να την ξαναγράψουν σε βάρος του λαού μας. Η ιστορία που είναι γραμμένη με το αίμα του λαού μας, με τα χιλιάδες θύματα που έδωσαν το αίμα τους, και ήταν περήφανοι για τα ιδανικά τους, δεν παραχαράσσεται δεν ξαναγράφεται. Αυτή την ιστορία κουβαλάει ο λαός μας και σήμερα μέσα του.

Τη εκδήλωση προλόγισε η Νίκη Τσιριγώτη μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου.

Επισυνάπτουμε την ομιλία.       

Μυτιλήνη 24 Μάρτη 2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου