Ρίχνει τους τόνους ο Ακάρ: Να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Ελλάδα


“Παράθυρο” για αλλαγή στη ρητορική της Άγκυρας ανοίγει η νέα δήλωση στην οποία προέβη ο Χουλουσί Ακάρ, μετά και τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Τώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μιλά για την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Ελλάδα, για “θετική ατζέντα” και για “μείωση των εντάσεων”.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση που έκανε στα social media ο Χουλουσί Ακάρ σημειώνει: “Θεωρούμε σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων με την Ελλάδα”.

Και συνεχίζει: “Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία”.

MİLLÎ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR:“Yunanistan ile mevcut sorunların çözümü için iletişim kanallarının açık tutulmasının önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Pozitif gündeme odaklanılması ve gerilimin düşürülmesi hem ikili ilişkilere hem de bölgesel iş birliğine katkı sağlayacaktır.” pic.twitter.com/hLPDB7uEty

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) June 17, 2022

Όπως έγραψε χθες το enikos.gr, η συνάντηση μεταξύ Ακάρ και Παναγιωτόπουλο που έγινε, αλλά δεν ήταν συνάντηση, καθώς και οι πανταχόθεν προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Ελλάδας έριξαν χθες τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συνάντηση έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Μετά την οικογενειακή φωτογραφία, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν μερικές κουβέντες. Στα ελληνικά ΜΜΕ γράφτηκε ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε να πάψουν οι προκλήσεις.


Παναγιωτόπουλος - Ακάρ

“Δεν μπορούμε να πάμε έτσι”, φέρεται να είπε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός είπε στον Ακάρ, πως οι εντάσεις πρέπει να σταματήσουν, όπως και οι προκλήσεις, οι παραβιάσεις και οι λεκτικές επιθέσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Χουλουσί Ακάρ άκουσε τις παρατηρήσεις ωστόσο δεν φαίνεται να τοποθετήθηκε σχετικά.

Το βίντεο από τη σύντομη συνάντηση των δύο πλευρών δείχνει πάντως τον Τούρκο υπουργό και να απαντά στον Έλληνα ομόλογό του και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, με την γλώσσα του σώματος να δείχνει πως δεν δέχεται κάποιες από τις θέσεις του Τούρκου υπουργού.

Παριστάμενοι έλεγαν ότι το κλίμα ήταν καλό. Η ουσία είναι πως με κάποιον τρόπο υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, κάτι που είναι ζωτικό για τις σχέσεις δύο γειτονικών κρατών.

enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου