Από τον Μανταμάδο στο Μετόχι των Αγιών Αναργύρων, το ταξίδιτης Οικογιορτής Λέσβου συνεχίζεται!!

 


Μια τυχαία συνάντηση της Γιούλας Κουτσουμπού και του Humade Crafts Workshop με τον Φυσιολατρικό Ανθρωπιστικό Σύλλογο "Ηλιαχτίδα" Μανταμάδου, 40 άτομα, 46 ώρες εθελοντικής εργασίας, 2668 κομμάτια, 30 κιλά κόλλας πλακιδίων και άπειρη ποσότητα θετικής ενέργειας ήταν τα υλικά για να φτιαχτεί 1 ψηφιδωτό. Η Γιούλα με την αστείρευτη δημιουργικότητά της, ήταν ενθουσιασμένη για την δημιουργία ενός μεγάλου ψηφιδωτού. Η Ηλιαχτίδα με τη σειρά της σκέφτηκε ότι στο πιο αντιπροσωπευτικό χωριό της Λέσβου για την τέχνη της αγγειοπλαστικής θα πρέπει να γίνει ένα ψηφιδωτό, σημείο αναφοράς στην τέχνη αυτή.

Σχεδιάσαμε "Το λαγήνι" μεγάλο κεραμικό δοχείο για τη μεταφορά νερού. Έγινε μέτρηση από κεραμικό και σε κλίμακα αποτυπώθηκε η πρόσοψή του. Το εσωτερικό σχέδιο, πλούμισμα κατά την γλώσσα των αγγειοπλαστών, είναι παραδοσιακό έμβλημα του χωριού. Αποτελείται από την σπείρα που συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και τα κλαδιά ελιάς που συμβολίζουν την ειρήνη. Όλη η κατασκευή του ψηφιδωτού δομήθηκε στην φιλοσοφία της επανάχρησης. Συγκεντρώθηκαν σπασμένα κεραμικά από τους ντόπιους αγγειοπλάστες. Κάτοικοι του χωριού και φίλοι του συλλόγου προσέφεραν σπασμένα κεραμικά σκεύη και τα μέλη του συλλόγου μάζεψαν κεραμίδια που ξεβράστηκαν από τη θάλασσα.

Η δράση αυτή έγινε στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της 1ης Οικογιορτής Λέσβου που διοργανώνεται από το "Λέσβος χωρις πλαστικά" και το "Lesvos solidarity". Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους τους Μανταμάδου με την ευχή τους «να γεμίζουν πάντα τέχνη οι ζωές μας" να συνοδεύει τη λήξη της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου